Thaise curry bitterballen

Ja, ik weet het, alweer een Thais recept. En deze is niet zo gezond, maar ik wilde hem jullie gewoonweg niet onthouden.
Vorige week tijdens een borrel met collega’s at ik heerlijke Thaise bitterballen. Een paar dagen later was ik toevallig in dezelfde tent en opnieuw kwamen de balletjes voorbij. Uiteraard wilde de aardige ober mij het recept niet geven, dus ik ben zelf aan de slag gegaan.
Enne… I nailed it!

Thaise curry bitterballen

IngrediΓ«nten (voor ongeveer 20 balletjes)
– 70 gram boter
– 75 gram bloem
– 400 ml kokosmelk
– Sjalotje
– 2 groene pepers
– Stengel citroengras
– 2 teentjes knoflook
– Eetlepel korianderzaadjes
– Handje verse koriander
– Halve eetlepel vissaus
– Halve eetlepel sojasaus
– 2 handjes diepvriesdoperwten
– 3 eieren
– Paneermeel

Schil het sjalotje en de knoflook en snij in grove stukken. Snij de groene pepers in drieΓ«n.
Verwijder de uiteinden van de stengel citroengras, haal de buitenste schil eraf en snij in ringetjes.
Verhit een wokpan en bak hierin de sjalot, knoflook, citroengras, groene pepers en korianderzaadjes een paar minuten.
Pureer dit hierna samen met de vissaus, sojasaus en koriander tot een pasta.
Verhit wat zonnebloemolie in de wokpan en bak hierin de pasta een paar minuten.

Smelt in een andere pan de boter, laat het niet bruin worden. Voeg de bloem toe en roer het met een garde tot een roux. Laat een paar minuten koken terwijl je blijft roeren.
Voeg al roerend de kokosmelk toe en laat even doorkoken tot je een dikke saus hebt.
Draai het vuur uit en voeg de currypasta en doperwtjes toe, meng goed door.
Doe het mengsel in een kom en laat in de koelkast minimaal een uur opstijven.

Klop de eieren los en doe ze in een bord. Strooi de paneermeel in een ander bord.
Draai met je handen balletjes van het currymengsel, haal ze eerst door het ei en daarna door het paneermeel. Herhaal dit hierna met alle balletjes.
Laat de balletjes een uurtje opstijven in de koelkast.

Verhit een frituurpan tot 190 graden. Frituur de balletjes in porties ongeveer 2 minuten.

Serveer met chilisaus.

Thaise curry bitterballen

Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s