Samosa’s met kikkererwten en gehakt

Samosa’s zijn Indiase pasteitjes, lekker als snack of bijgerecht. Dit recept is gebaseerd op een recept van Gordon Ramsay, met hier en daar wat aanpassingen.

Als je het jezelf wat makkelijker wilt maken, kun je filodeeg of bladerdeeg gebruiken. Maar leuker (en lekkerder!) is, om zelf het deeg te maken.
Het is even wat werk, maar als je toch bezig bent, maak dan meteen wat meer. Samosa’s vries je ongebakken namelijk prima in.

Samosa's met kikkererwten en gehakt

IngrediΓ«nten (voor 30 stuks)
Voor het deeg
– 450 gram bloem
– Theelepel zout
– 100 gram gesmolten boter
– 1,5 dl water
Voor de vulling
– 300 gram (uitgelekte) kikkererwten
– 150 gram diepvriesdoperwten
– 250 gram gemengd gehakt
– 1 grote ui of 2 kleine
– 2 teentjes knoflook
– Stukje verse gember (ongeveer 2 cm)
– Rode peper
– 1 limoen
– 2 theelepels komijnpoeder
– 2 theelepels Garam Massala
– 2 theelepels kerriepoeder
– 2 theelepels korianderpoeder

Doe de bloem en het zout in een kom en voeg de gesmolten boter toe. Meng het geheel met je vingers door elkaar tot je een soort broodkruimels hebt.
Voeg hierna het water toe en kneed het geheel goed door, tot je een elastisch deeg hebt dat niet meer plakt.
Maak een bal van het deeg, wikkel deze in met huishoudfolie en laat een half uurtje rusten in de koelkast.

Snipper de ui, knoflook, gember en rode peper.
Verhit zonnebloemolie in een pan. Bak hierin kort de komijnpoeder, Garam Massala, kerriepoeder en korianderpoeder aan terwijl je blijft roeren.
Voeg de ui, knoflook, gember en rode peper toe en bak op middelhoog vuur ongeveer 5 minuten.
Voeg het gehakt toe en bak deze rul.
Spoel de kikkererwten af, laat goed uitlekken en doe ze in de pan. Voeg ongeveer 2 dl water toe. Breng op smaak met zout en laat pruttelen tot het meeste vocht is opgenomen. Roer af en toe door.
Voeg de doperwten, rasp en sap van de limoen toe en warm nog even door.
Laat het mengsel afkoelen.

Rol het deeg dun uit en steek er rondjes uit met een schaaltje van ongeveer 15 cm doorsnee. Snij de rondjes doormidden. Vouw er kegelvormpjes van, maak de zijkant nat en druk ze goed dicht. Vul ze met een eetlepel vulling, maak de randjes nat en druk de samosa’s dicht.

Verhit een laag zonnebloemolie in een pan en bak de samosa’s in ongeveer 5 minuten aan beide kanten goudbruin.

Serveertip: serveer met raita (yoghurtdip, recept komt binnenkort online).

Advertenties

3 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s