Mexicaanse empanadas

Vorige week kreeg ik van mijn moeder een deegpers. Hier kun je bijvoorbeeld empanadas mee maken en ik wilde hem natuurlijk graag een keer proberen. Zonder deegpers zijn ze ook goed te maken trouwens, dus het is geen must om er één te hebben.
Empanadas komen oorspronkelijk uit Galicië en Portugal, maar ik maakte een Mexicaanse variant. Het is gevuld deeg en dit keer bakte ik ze af in de oven.
Net als bij de Indiase samosa’s kun je het jezelf wat makkelijker maken door bladerdeeg of hartige taart deeg uit de vriezer te gebruiken.

Mexicaanse empanadas

Ingrediënten (voor zo’n 30 stuks)
Voor het deeg
– 450 gram zelfrijzend bakmeel
– 200 gram roomboter, op kamertemperatuur
– 2 eieren
– 115 gram yoghurt
– 3 volle theelepels zout
Voor de vulling
– 300 gram gemengd gehakt
– Rode peper
– Rode ui
– Knoflook
– Halve rode paprika
– Volle theelepel komijnzaad
– Volle theelepel korianderzaad
– Klein blikje maïs

Zeef het bakmeel en voeg de boter toe. Meng alles met een vork, tot je een soort broodkruimels hebt.
Voeg de eieren, de yoghurt en het zout toe en kneed goed door elkaar tot een mooi elastisch deeg.
Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat minimaal 20 minuten in de koelkast rusten.

Snipper de ui, knoflook en rode peper. Snij de paprika in blokjes.
Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een pan en bak hierin de komijnzaad en korianderzaad ongeveer 30 seconden. Voeg de ui, knoflook, paprika en rode peper toe en laat een paar minuten zachtjes fruiten.
Doe het gehakt in de pan en bak deze rul.
Voeg de maïs toe en warm even door.
Breng op smaak met cayennepeper en zout.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een dunne lap. Steek hieruit rondjes van ongeveer 12 cm doorsnee.
Leg een eetlepel vulling in de midden van het rondje en vouw deze dubbel. Druk met een vork de randjes dicht.

Leg de empanadas op een ingevette bakplaat en bak ze in ongeveer 15 minuten goudbruin.

Serveertip: serveer met een frisse tomatensalsa

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s