Griekse moussaka

Sinds een paar maanden kook ik voor thuisafgehaald.nl. Op deze site kun je je inschrijven als afhaler of kok, of als allebei natuurlijk. Er worden maaltijden aangeboden voor de kostprijs van de ingrediënten, als afhaler kun je je voor deze maaltijden inschrijven en deze bij de kok thuis afhalen. Een superleuk initiatief, want er zijn genoeg mensen die niet kunnen of willen koken en voor de koks is het een leuke manier om andere mensen van hun kookkunsten te laten meegenieten.

Ook is het handig als het thuisfront niet alles lust, mijn vriend houdt bijvoorbeeld helemaal niet van aubergine en courgette. Moussaka had ik daarom al een hele tijd niet gegeten (ik kan me de laatste keer eigenlijk niet eens herinneren), want dit gerecht is niet zo makkelijk om voor 1 persoon te maken. Dus de moussaka werd aangeboden op thuisafgehaald, ik heb 3 porties verkocht en hield er mooi 1 over voor mezelf. Handig, toch?

Voor deze moussaka moet je wel een tijdje in de keuken staan, dus houdt daar rekening mee. De voorbereiding kost al gauw een uurtje en daarna moet hij nog 3 kwartier tot een uur in de oven.

Er zijn verschillende recepten voor moussaka en soms worden er ook aardappelschijfjes gebruikt. Ik heb deze achterwege gelaten, het is namelijk al een caloriebommetje met de bechamelsaus en Parmezaanse kaas.

Griekse moussaka

Ingrediënten (voor 4 tot 6 personen)
– 500 gram gehakt
– 2 uien
– 3 teentjes knoflook
– Blik tomatenblokjes
– Theelepel (gedroogde) tijm
– 2 theelepels (gedroogde) oregano
– Theelepel kaneel
– Halve theelepel nootmuskaat
– Halve theelepel piment
– Halve theelepel suiker
– 3 kleine gedroogde chilipepers (optioneel, indien je niet van pittig houdt laat je dit weg)
– Verse peterselie
– 3 aubergines
– 150 gram Parmezaanse kaas
– 2 eidooiers
– 1 eiwit
– 750 ml melk
– 100 gram boter
– 75 gram bloem

Snij de aubergine in de lengte in plakken van ongeveer 1 cm dik. Spreidt ze uit op keukenpapier en bestrooi royaal met zout. Laat een half uurtje staan zodat het vocht eruit kan trekken.

Snipper de ui en de knoflook. Hak de chilipepers fijn.

Verhit 25 gram roomboter en een scheutje olijfolie in een braadpan, laat goed heet worden. Bak de ui ongeveer 10 minuten op halfhoog vuur, het mag best een beetje bruin worden.
Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut mee op hoog vuur.
Doe het gehakt in de pan en bak deze rul. Als het gehakt bruin is voeg je de tomatenblokjes, tijm, oregano, nootmuskaat, kaneel, piment, suiker en chilipepers toe. Breng het geheel aan de kook en laat hierna zachtjes pruttelen zonder deksel. Roer af en toe door.
Haal na 20 minuten de pan van het vuur, voeg de gehakte peterselie toe en laat een beetje afkoelen. Meng hierna het eiwit door het gehakt.

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Spoel de plakken aubergine af onder de kraan en leg ze opnieuw op keukenpapier. Dep goed droog.
Verhit een grote koekenpan en smeer deze met een kwastje in met olie. Bak de aubergine tot de plakken aan beide kanten lichtbruin zijn.

Neem een nieuwe kookpan en laat hierin 75 gram boter smelten. Voeg de bloem toe en roer met een garde enkele minuten op halfhoog vuur. Voeg de melk toe en blijf roeren met de garde tot de saus dik wordt. Breng op smaak met peper, zout, een snuf nootmuskaat en ongeveer 50 gram Parmezaanse kaas. Haal de pan van het vuur, laat even afkoelen en meng hierna de eidooiers door de saus.

Vet een grote ovenschaal in met wat olie en bedek de bodem met plakken aubergine. Verspreidt hierover de helft van het gehaktmengsel en strooi hierover wat geraspte Parmezaanse kaas. Bedek opnieuw met een laag aubergine en leg hierop de rest van het gehakt. Maak weer een laag van de rest van de aubergine en schenk hierover de bechamelsaus. Strooi de rest van de Parmezaanse kaas erover.

Zet de schaal in het midden van de oven voor 3 kwartier tot een uur, tot de bovenkant mooi goudbruin is.

Laat de schaal 20 minuutjes staan voordat je de moussaka aansnijdt.

Serveertip: serveer met een frisse Griekse salade

Advertenties

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s